Voorzorgsmaatregelen
Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig voor een acupunctuurbehandeling maar nazorg is wel belangrijk. De behandeling verandert namelijk de energietoestand van het lichaam. Dit houdt in dat het invloed heeft op het zenuwstelsel, bloedvaten, lymfvaten en spieren. Daarom is het aan te bevelen zwaar lichamelijk werk of overmatige opwinding of spanning gedurende een dag (maar liever nog 3 dagen) na de behandeling te vermijden. Dit is vooral belangrijk na de eerste behandeling.

De behandeling
Tijdens het kennismakingsgesprek inventariseer ik wat de klachten zijn. Daarna check ik via de pols hoe het gesteld is met de energiehuishouding, de hoeveelheid energie en de functie daarvan. Na dit gesprek en de polsdiagnose bespreken we de conclusie. Op basis hiervan, stel ik een behandelplan voor en als we het daarover eens zijn, kunnen we gelijk starten met de behandeling.

De puntkeuze van de naalden komt tot stand aan de hand van de polsdiagnose. De naaldjes worden gezet als je op de behandelbank ligt. Het zijn hele dunne naaldjes (0.2 millimeter) en worden geprikt in acupunctuur punten. Het prikken van een punt is soms gevoelig, Dit komt omdat het naaldje door de huid heen moet. In de huid zitten pijnsensoren die de prikkel doorgeven aan de hersenen. Waardoor je de prik kan ervaren. Dit is alleen tijdens het aanprikken. Wanneer het naaldje geplaatst is, kan er een lichte sensatie van tintelingen zijn. De naalden hebben ongeveer 20 minuten nodig om het doel te bereiken waarvoor ze geprikt zijn.
Er worden slechts enkele punten aangeprikt. Dit is één van de verschillen tussen klassieke en moderne acupunctuur. In principe kan ik alle klachten, zowel fysiek als niet-fysiek, behandelen.

Het lichaam heeft even de tijd nodig om een nieuwe balans te zoeken. Daarom volgen de behandelingen niet kort op elkaar. In het begin kunnen we er voor kiezen elkaar wat sneller te zien, om de 2 weken. Zodra het kan, wordt de tussenliggende tijd 4 weken.